"Az oktatás nem arról szól, hogy megtöltünk egy csöbröt, hanem hogy meggyújtunk egy tüzet."
(William Butler Yeats)

 
     

 

 

   


 

Az iskola Facebook-oldalán további képek tekinthetők meg.

 

Az alsó tagozat év végi bemutatója

Víz világnapja

Csiga Duó koncert

 

M. Tóth Zsolt jégszobrász, iskolánk vendége

További képek IDE kattintva tekinthetők meg.

videó:

https://www.facebook.com/kziskola/videos/516347868916483/ 

 

Határtalanul 2019 (Kattints a képre!)

A csodálatos Erdély

HATÁRTALANUL kirándulásunknak köszönhetően az I. világháborút lezáró, trianoni béke értelmében elcsatolt, magyarországi területeken járhattunk. Nem véletlen, hogy kirándulásunk alatt magyarul beszélő emberekkel találkoztunk. A látott épületek nagy része még a magyarok által épült.


Napunkat Kiszomborról indítottuk, itt gyülekeztek az ifjú diákok. Utunk zökkenőmentesen zajlott. Az első megálló Nagyváradon egy székesegyház volt, amely a legnagyobb barokk stílusú római katolikus templom Romániában. Szerintünk szépen megőrizte régies stílusát, ahhoz képest, hogy 1116-ban alapították. A székesegyház előtt Szent László szobra ékesíti a templomot. Kirándulásunkat a nagyváradi Kanonok-sornál folytattuk. Ez a hosszú folyosó 56 pillérből áll, és 10 épületet köt össze. Érdekesség, hogy a püspöki palota, a Kanonok-sor és a székesegyház együtt alkotják Nagyvárad barokk városrészét.  Ezután a központban csodálhattuk meg a gyönyörű épületeket. Ezek a Holdas-templom, a Szigligeti Színház és a Körös-part. A Holdas-templom egy ortodox katedrális, mely nevét az épület külsején található fekete-sárga gömbről kapta, ami a Hold állását mutatja. Igaz, hogy az épületet csak kívülről csodálhattuk meg, de így is káprázatos élményt nyújtott. A nagyváradi Állami Színház épületében működik a magyar nyelvű Szigligeti Színház, és a román nyelvű Teatrull Regina Maria. A napot a várasfenesi „módos paraszti házban” fejeztük be. A nap végén elfoglaltuk a szállásunkat, majd az ízletes, hagyományos erdélyi vacsorát elfogyasztva, mindenki elment a faházakba.


Másnap reggel elmentünk reggelizni, ezután a Pádis-fennsík és a Boga-völgyébe vezető túrán, végig kísért minket a gyönyörű táj mellett a Köves-Körös is, melyen sok kis vízesést láttunk.  Az utunk végén pedig egy nagy vízeséshez értünk. A  túra után szállásunk felé tartva megálltunk a köröstárkányi emléktáblánál, ahol Gábor Ferenc, a magyarok világörökségének erdélyi elnöke mesélt megdöbbentő történeteket. A kirándulás után Magyarremetére mentünk, ahol látogatást tehettünk a falu Árpád-kori templomába. Igazán felemelő érzés volt, hogy ilyen régről megmaradt freskókat csodálhattunk meg, melyek főleg Szent Lászlót, Szent Istvánt és Szent Imrét ábrázolták.


A harmadik és egyben utolsó napunk a Körös-part mentén indult. Itt megcsodálhattuk a gyönyörű folyót. A látogatást a Király erdő délkeleti részén fekvő Mézgedi-cseppkőbarlangban folytattuk. A barlang érdekessége, hogy 3 emelete van. Emellett a barlangból ered a Meziád-patak is. Ezután Nagyszalontára indultunk, Arany János szülőfalujába, ahol megnéztük a Csonka-tornyot. Ennek alapítását Arany László tette lehetővé, amikor 1885-ben szülővárosának ajándékozta édesapja bútorait, ruháinak és könyvtárának jelentős részét. Ezt követően meglátogattuk a nagyváradi Arany János Elméleti Líceumiskolát, és átadtunk az általunk vitt adományokat. Ezzel utunk végéhez értünk, és indultunk hazafelé.


Összességében elmondható, hogy remek kirándulás volt ez a három nap, és köszönjük, hogy ellátogathattunk erre a csodás tájra. Szeretettel ajánljuk mindenkinek Erdély megtekintését.

(Mityók Emma, Rácz Emese)

 

“Így játszunk mi…” című országos rajzpályázat kiállítás és díjátadó (Kattints a képre!)

XXI. Deszki Maros Menti Fesztivál (Kattints a képre!)

 

Záróvizsga magyarból 2018
(További képek ide kattintva érhetők el. Eredmények a kép alatt.)

KZ2018060501 nyelvtan: 73%, irodalom: 87%

KZ2018060502 nyelvtan: 71%, irodalom: 83%

KZ2018060503 nyelvtan: 65%, irodalom: 88%

KZ2018060504 nyelvtan: 40%, irodalom: 56%

KZ2018060506 nyelvtan: 62%, irodalom: 79%

KZ2018060507 nyelvtan: 60%, irodalom: 75%

KZ2018060508 nyelvtan: 85%, irodalom: 79%

KZ2018060509 nyelvtan: 72%, irodalom: 67%

KZ2018060510 nyelvtan: 44%, irodalom 58%

KZ2018060511 nyelvtan: 56%, irodalom 56%

KZ2018060512 nyelvtan: 68%, irodalom: 73%

KZ2018060513 nyelvtan: 80%, irodalom: 77%

KZ2018060514 nyelvtan: 61%, irodalom: 69%

KZ2018060515 nyelvtan: 49%, irodalom: 60%

KZ2018060516 nyelvtan: 95%, irodalom: 79%

 

Határtalanul 2018

Erdély csodás tájain

 

A Határtalanul program keretében a 7. évfolyam nagy része egy erdélyi utazáson vehetett részt.
Hétfőn reggel 7 órakor indultunk el. Makón vettük fel a túravezetőt, Kati nénit. Ezután a határ felé vettük az irányt. Román idő szerint 11 óra körül értünk Nagyváradra, ahol megtekintettük a székesegyházat és a püspöki palotát. Ezután a belvárosba mentünk, és Ady Endre életéhez kapcsolódó helyeket néztünk meg. Például az Állami Színházat és a Holnaposok-szoborcsoportot. Ezután újra buszra szálltunk, és megnéztük a város szépségeit. Majd Sonkolyosra indultunk, ahol egy kilátót szerettünk volna megnézni, de zárva volt. Ehelyett felmentünk egy magasabb pontra, ahonnan a völgyet lehetett fotózni. A nap végén a Püspök panzióban meleg vacsorát kaptunk. Ezután elfoglaltuk a szálláshelyeket.
Másnap reggel a szálláson fogyasztottuk el a reggelit. 10 órakor továbbindultunk a Sárkányok kertjébe. Délelőtt a hegy tetejéről figyeltük meg a csodálatos, természet formálta sziklákat. Ezután ebéd fogadott bennünket. Délután felfedeztünk egy másik útvonalat a sziklák között, ahol szemet gyönyörködtető vízeséseket is találtunk. Ezt követően Magyarvalkó felé vettük az irányt, ahol egy református templom történetét ismerhettük meg, amit az ottani pap ismertetett velünk. Este ismét a Püspök panzióban vacsoráztunk, majd a szállással szembeni réten közös játékra volt lehetőség.
Harmadnap a reggeli után összepakoltunk, és készen álltunk a medve-barlangi túrára. Miután a cseppkőbarlangot megtekintettük, egy vásársoron vehettünk ajándékokat a családtagoknak. Délutáni programként a nagyszalontai Csonka toronyban lévő Arany János Múzeumot néztük meg. Ezután hazafelé vettük az irányt, de még Nagyszalontán vetettünk egy pillantást Arany János egykori házára. Este 6 óra körül jó hangulatban érkeztünk haza.
Köszönjük a színvonalas munkát Kati néninek, a szervezést Petra néninek és 2 kísérőtanárunknak: Erzsike néninek és Berni néninek. Mindenki nagyon jól érezte magát, és maradandó élményekkel gazdagodtunk.

A kiránduló diákok nevében: Petrik Gellért
                                              Süveg Merse
                                              Budai Márk
                                              Gera Bazsó

 

Gulyás Ákos 4. b osztályos tanuló a Zrínyi Ilona matematikaverseny megyei fordulóján 3. helyezést ért el. Gratulálunk!

 

Mézes élet a Dózsa György Általános Iskolában
(További képekért kattints a képre!)

 

 

Határtalanul pályázat 2017

A Kiszombori Dózsa György Általános             Iskola      7. osztályos       tanulói         a Határtalanul       pályázaton egy  háromnapos kirándulást   nyertek Erdélybe. Május 18-án 6 órakor indultunk Kiszomborról. A határon gyorsan átérve Aradnak vettük az   irányt,ahol  felvettük  az idegenvezetőnket,  Bicsak   Brigitta  nénit.  Itt megtekintettük az aradi vértanúk emlékhelyét, amit meg is   koszorúztunk.  Majd     a  dévai      gyermekotthon kolostoránál álltunk meg, ahol arról meséltek, hogy milyenek itt a körülmények, és hogy a gyerekek hogy élnek itt. Vittünk adományokat is, hogy egy kicsit segítsünk nekik. Ezután Déva várához indultunk el, amit távolról      néztünk      meg.
Majd       Vajdahunyad várához        értünk,     ami nagyon szép volt, és sok érdekes dolgot fedeztünk fel, olvastunk, láttunk, és amit, persze, Brigi néni
mondott, az is érdekes volt. Ezután elindultunk a szálláshelyünkre, Torockóra, ahol gyönyörű látvány fogadott minket, hisz Torockó pont rálát a Székelykőre, illetve a helyi házak is nagyon szépek voltak. Lepakoltunk, megvacsoráztunk, sétáltunk egyet a faluban, és ezután elmentünk aludni. Mivel „kialudtuk” magunkat, gond nélkül kezdődhetett a második nap. A napot Kolozsváron kezdtük, ahol megtekintettük Hunyadi Mátyás szülőházát és a Szent Mihály-templomot is. Mivel Kolozsváron nem sűrűn járunk, úgy döntöttünk, hogy megnézzük a Házsongárdi temetőt. Majd egy kis fagyizás után elindultunk a tordai sóbányába, ahol miután mindenki végignyalta a falat, s nagyon sokérdekes és ámulatbaejtő dolgot is hallhattunk. Itt voltak játékok, amiket szabad programon belül ki is próbáltunk. Ezután a Tordai-hasadékhoz mentünk, ami nagyon szép volt. Itt a sétában jól elfáradtunk, úgyhogy egy kis pihenő után a gyönyörű tájban és szabadban             szállásunkhoz indultunk. Ezután ,mivel
kicsit hangosabbak voltunk, el kellett mennünk aludni. Másnap, reggeli után, miután összepakoltunk, egyből a helyi múzeumot tekintettük meg. Majd Nagyenyedre érkeztünk, és itt megtekintettük az irodalomórán tanult két fűzfát, illetve a Bethlen Kollégiumot. Ezután utolsó turistacélpontnak Gyulafehérvárt vettük. Itt megnéztük az érseki székesegyházat, ahol megkoszorúztuk Hunyadi János sírhelyét. Mivel nagyon szép a vár, ezért itt volt szabad programunk. Majd elindultunk hazafelé. A határon szerencsére nem kellett sokat várni, így egész hamar hazaértünk. Amikor hazaértünk nagyon fáradtan, de élménytelien, nagy örömmel meséltünk szüleinknek kalandjainkról.

Cikk a Kiszombori Híradóban 2017. július

 

Videó megtekintése itt

(A számítógép az alapértelmezett médialejátszóban fogja megnyitni a megtekinteni kívánt fájlt. Ehhez kattints a megjelenő ablakban a megnyitásra!) 

 

Badics Anna Sára 7. osztályos tanuló

 

 

Mese, mese, mátka
Mesemondó verseny
2016. 11. 11.

A makói versenyen egy tanuló képviseli az alsó tagozatot.
Ő, Süveg Janka Villő 4.a osztályos kisdiák.


Dózsa-Vágta 2016

 

Ovilátogatás 2016. október

Szlovákiai kirándulás
2016.05.17. - 2016.05.19.

(További képek a képre kattintva érhetők el.)

Videó:

 

Katasztrófavédelmi verseny

 


2016. Katasztrófavédelmi verseny képei

 

Összművészeti Gála, Kiszombor
Deszki Maros Menti Fesztivál

Nyílt nap
2015.03.

Hangszeres nap
2015.03.05.

Versmondó -díjkiosztó
2015.03.15.

 

Videó a községi megemlékezésről (iskolai énekkar + felső tagozat)
2015. március 15.

 

Képek a községi megemlékezésről

(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)


Salátázás
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

 

Karácsonyi rajzverseny (alsó-felső tagozat)
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

  

Akadályverseny
Makói Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium
2014.november
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Út a szakmához
2014. november
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Évfolyambuli
2014.10.20.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Akadályverseny
2014.10.18.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Futóverseny
2014.09.27.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Osztálykirándulás és családi nap (5.b osztály)
2014.06.15.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Dózsa-gála
2014.06.12.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Év végi vetélkedő, Dózsa-kupa
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

4. évfolyam kirándulása (Budapest)
2014.06.06.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Szóbeli vizsga magyarból
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Térségi szövegértő verseny 2014. május 14.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)
A verseny eredményei

Vas- és papírgyűjtés 2014. május 8-9.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Dózsa-vágta 2014. május 10.
(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Farsang 2014. február 28.

 
  
  
Több kép


Nyílt nap 2014. február 24-26.

 
 
 Trapp-nap eredmények és videó a képre kattintva:


Nyugdíjas pedagógusok köszöntése (2013.10.18.)


Kompetenciamérés


Szóbeli vizsga - magyar


Papírgyűjtés (2013. április 25-26.)

4. osztály: Mikulás

4. osztály: Madárnézőben

4. osztály: Kirándulás /Makó/

4. osztály: Kecskelátogatás

Pályaválasztási börze /2012.10.04./ - 8.a és 8.b

Dózsa-vágta /2012-06-02/

8.-os lézerharc kirándulás (2012.04.28.):

 

 

Az oldal tetejére